Založ si blog

Kde bolo, tam bolo

Kde bolo, tam bolo, ďaleko nebolo – len tu raz za humnami, za vŕškami, v sedemdesiatej siedmej krajine, žil raz v jednej ošarpanej chalúpke jeden šuhajček. Býval dlhý čas ako pustovník a živil sa po psote a biede ako vedel. Naveľa ho tá samota domrzela a povedal si: „Čo sa ja tu budem takto trápiť? Nemá mi kto ani uvariť, ani oprať, vyberiem sa radšej do sveta!“ Vzal do ruky paličku klávesníčku a šiel, šiel, kam ho oči viedli. Po ceste nestretol nikoho, kto by ho, či sem, či tam bol napravil, a tak ani sám nevedel, ako sa dostal na kraj modrej hory. Len čo pár krokov spravil, nevidel viac pred sebou ani cesty ani chodníčka. Bude, ako bude, pomyslel si a pustil sa neschodnými kriačinami. Chcel si práve sadnúť pod bučinu a oddýchnuť si, keď ho zrazu dakto odzadu chmatol za plece. Zvrtne sa – a tu vidí pred sebou strašnú kučeravú ozoru. Bol to strigôň. „Ako si sa opovážil prísť do mojej hory?“ zaškriekal strigôň piskľavým hlasom. Šuhaj sa začal v strachu vyhovárať, že tak a tak, že nemá nikoho, preto sa vraj pustil do sveta, ale že tu v modrej hore zablúdil. „No, neboj sa nič,“ povie na to strigôň, „ja ti ukážem cestu, len poď za mnou.“ Kamsi čosi priviedol šuhaja k svojej modrej strigônskej chyžke, kde ho do sýtosti a dobrej chuti nachoval a napojil. Potom sa spýtal: „Vieš čítať chlapče?“ Náš šuhaj vedel čítať, ale ako by mu bolo čosi pošeplo, povedal strigôňovi: „Neviem.“ Tomu sa to páčilo: „Tým lepšie pre teba, že nevieš!“ A hneď začal šuhaja nahovárať, aby ostal u neho. „U mňa sa nažerieš a napiješ do sýtosti, a nebudeš mať veľa roboty. Keď nebudem doma, tieto knihy nesmieš otvoriť a to tamtej izby nakuknúť!“ Šuhaj dlho nerozmýšľal a pristúpil na ľahkú službu.  Milý šuhaj ometal zaprášené knihy a upratoval modrú chyžu. Ale ako dakedy doma, aj tu mu začalo byť otupno, lebo práca netrvala ani hodinu, a potom sa len tak povaľoval. Jedného dňa prišla naňho veľká chuť vyzvedieť čo môže byť v knihách. Pozrie do jednej a tam stálo napísané: Ej, Janko! Keby si tak do druhej knihy pozrel! Otvorí druhú knihu a tam zase stálo: Ej, Janko, keby si tak do druhej izby nazrel! Mladý šuhaj otvorí dvere a tu vidí mnoho ľudí: jedných bez dychu a druhých živých, ale nikto sa nemohol hýbať. V tom Janko prestal čumieť na prázdne steny modrej chalúpky a odišiel z modrej hory.

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1244x
Priemerná čítanosť článkov: 1244x

Autor blogu

Kategórie

Archív